Transfăgărășan – drumul dintre nori

Localizat în România, Transfăgărășan este una dintre cele mai spectaculoase rute din lume, cu o lungime de 90 de kilometri și care trece prin Munții Făgăraș, ce fac parte din așa numiții Alpi ai Transilvaniei. Drumul începe în orașul Brașov, continuă de-a lungul văii râului Argeș și se sfârșește pe Valea Oltului.

Acest traseu e o adevărată provocare pentru orice șofer, însă serpentinele aprupte nu ar trebui totuși să fie un obstacol pentru care să nu încerci această minunată experiență. Să nu uităm însă că pe timpul iernii, drumul este închis din cauza zăpezii care blochează traficul. Dar dacă alegi să vizitezi aceste locuri când vremea e bună, vei avea o drumeție incredibilă, fără îndoidală! Drumul este prevăzut cu mai multe tuneluri și viaducte decât oricare altă rută din România, iar lângă Lacul Bâlea se află cel mai lung tunel, de 875 de metri. Așa că pregătește-te pentru o experiență de neuitat, pentru că vei vedea cele mai spectaculoase priveliști.

Caută hoteluri în Brașov

Pe parcursul excursiei, te poți opri să vizitezi Mănăstirea Curtea de Argeș și curtea de argessă-i afli faimoasele legende. Apoi, drumul te va duce mai departe, pe versanții montani, de unde poți admira peisaje superbe, cu păduri de pini și pajiști alpine. Urmează apoi să ajungi la cheile Râului Argeș, unde stânci înalte se ridică măiestuos din apele cristaline, creând un cadru deosebit.

Castelul Poenari este o un alt obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi pe parcursul dumeției. Acesta a fost proprietatea lui Vlad Țepeș, a cărui personalitate a inspirat crearea celebrului personaj Dracula. Sus în vârful munților, se poate observa fortăreața acestuia, la care poți ajunge urcând cele 1480 de trepte. Într-adevăr efortul e mare, dar vederea de sus este de neprețuit.

Spre nord, drumul te duce mai departe la Lacul Vidraru, un rezervor artificial înconjurat de un baraj înalt de 165 de metri. Aici traseul devine unul spectaculos, căci însuși drumul trece pe acest baraj, fiind o experiență unică pentru turiști. Apoi, drumul se bifurcă și este recomandat să mergi pe șoseaua din partea dreaptă a lacului, întrucât dumul este mult mai bun.

poenari vidraru

Cu cât înaintezi, vei trece pe lângă Cascada Bâlea, apoi prin cel mai lung tunel, de care am amintit, care te va duce în cel mai înalt punct al Transfăgărășanului, la Lacul Bâlea. Acesta e un lac glaciar, cu apă cristalină, foarte rece, înconjurat de piscuri montane. În 2006, în acest loc a fost construit primul hotel balea lakede gheață din Europa, la care se putea ajunge doar cu telecabina. Tot de aici, dacă vremea o permite, se poate vedea întregul Transfăgărășan, iar priveliștea e încântătoare.

Spre finalul traseului, peisajele se schimbă puțin, iar stâncile și pajiștile sunt înlocuite de păduri dese de conifere. Toate aceste frumuseți naturale te vor face să vrei să vii și a doua oară, căci locurile acestea sunt pline atât legende și istorie, cât și de peisaje și forme de relief interesante.

Transfăgărășan este așadar o drumeție extraordinară și memorabilă, nu ar trebui să o ratezi dacă ajungi în această zonă. Găsește cea mai bună cazare în împrejurimi, verifică TripEconomy și vezi lista completă cu hoteluri din Argeș.