Vacanță în Europa – 5 capitale ale culturii extraordinare

Începând cu anul 1985, Uniunea Europeană a desemnat câte o capitală culturală europeană în fiecare an. Din anul 2000, Uniunea a început să numească mai multe orașe în fiecare an, de obicei 2. Mai jos am alcătuit o scurtă listă a unora dintre cele mai interesante orașe care au făcut parte din acest program de-a lungul timpului și care au rămas de o importanță culturală și de o diversitate impresionante până astăzi, cu toată că unele au fost capitale culturale cu mulți ani în urmă.

1. Florența, Italia – 1986

florence 1001Florența este un oraș minunat, cu o istorie fascinantă, care a rămas o atracție turistică importantă până astăzi, la 30 de ani de la numirea sa drept capitală culturală europeană. Florența a fost mereu un oraș fantastic; în epoca medievală, a fost un important centru comercial și financiar european și unul dintre cele mai bogate orașe. Este de asemenea considerat ca fiind punctul de pornire al Renașterii.

Câteva dintre cele mai minunate atracții aici sunt: Battistero di San Giovanni, o bazilică renumită pentru cele 3 seturi de uși din bronz, decorate cu sculpturi în relief, create de Andrea Pisano și Lorenzo Ghiberti; Catedrala din Florența (Cattedrale di Santa Maria del Fiore/ Il Duomo di Firenze) este cel mai important lăcaș de cult din Florența, unul dintre cele mai mari din Italia și cel mai mare dom construit din cărămidă vreodată și, în același timp, o grozavă opera de artă care îți va tăia respirația; Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Gallerie degli Uffizi, Ponte Vecchio și Palazzo Pitti merită de asemenea o privire, împreună cu multe alte atracții, întrucât Florența este copleșită de obiective culturale și opere de artă.

2. Salonic, Grecia – 1997

thessaloniki 10001Cunoscut și drept co-capitala Greciei, al doilea cel mai mare și mai bogat oraș din timpul Imperiului Bizantin, acest oraș este de asemenea considerat capitală culturală a Greciei până astăzi. Este casa a numeroase monumente bizantine, romane, otomane și evreiești sefarde. Salonicul este de asemenea foarte popular și datorită festivalurilor și a evenimentelor culturale care au loc period aici.

Vizitează minunatele teatre, parcuri, muzee, străzi invadate de magazine, situri arheologice și ia parte la fascinantele festivaluri (spre exemplu Dimitria, un festival care ține 3 luni, începând cu Septembrie și care include evenimente de toate tipurile: dans, muzică, teatru ș.a.m.d.)

3. Porto, Portugalia – 2001

porto 1001Fiind unul dintre cele mai vechi centru Europene, Porto este un oraș cu o importanță culturală mare. Nucleul istoric al acestuia a fost proclamat sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO în 1996.

Unele dintre cele mai interesante atracții în Porto sunt sălile de concert. Acestea sunt extrem de frumoase și elegante și captivează o mulțime de vizitatori în fiecare an. Vizitează Coliseu du Porto, un exemple minunat de artă decorativă portugheză, istoricul Teatru Național São João, Teatrul Rivoli, Librăria Lello (una dintre librăriile de top din lume), cinematograful Bathalma și Casa da Música (inaugurată în 2005), Muzeul Național Soares dos Reis și Muzeul de Artă Contemporană.

4. Sibiu, România – 2007

sibiu 1001În anul 2008, Sibiu a fost clasificat de către Forbes ca al 8-lea cel mai idilic loc în care poți trăi în Europa. Acum, acesta este unul dintre cele mai importante orașe din România din punct de vedere cultural și atrage foarte mulți turiști cu atmosfera medievală încântătoare, peisajele superbe, multitudinea de obiective turistice și mâncarea extrem de bună.

Caută restaurante pe gustul tău în Sibiu!

Unele dintre cele mai frumoase locuri de vizitat sunt Orașul Vechi (centrul istoric), Cetatea Sibiului, Piața Huet, Muzeul Brukenthal, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA , lacul Bâlea, frumoasele parcuri naturale și bisericile medievale fortificate.

5. San Sebastián, Spania – 2016

san sebastian 1001Acest oraș este de dimensiuni relativ mici, dar în ciuda acestui fapt, este una dintre cele mai faimoase destinații turistice din Spania. Aspectul pitoresc al țărmului îl face, de asemenea, o stațiune pe plajă foarte apreciată de turiști. Un număr impresionant de festivaluri și evenimente care au loc aici contribuie la popularitatea locului. Cel mai lung festival de jazz din Europa este organizat aici în iulie în fiecare an, în timp ce Quincena Musica de San Sebástian (festival muzica ce se întinde pe 2 săptămâni) are loc în august, iar Festivalul Internațional de Film din San Sebastián are loc în septembrie. Mai sunt multe alte festivaluri de film care se organizează aici, precum Street Zinema, Surfilm Festibal și festivalul filmelor cu specific horror și fantasy.

Vizitează superbele plajele, încearcă surf-ul, urcă munții, schiază pe apă, închiriază un kayak, bucură-te de acvariu și de parcul de distracții de aici. Fă o plimbare și la Palatul Miramar, Muzeul San Telmo, Piața Constituției, primăria, minunata biserică Santa Maria del Coro, catedrala Buen Pastor și multe alte biserici, parcuri și sit-uri istorice.

Alte mențiuni onorabile: Prima capitală culturală europeană – Atena, Grecia (1985); Amsterdam – Olanda (1987); Madrid, Spania (1992); Stockholm, Suedia (1998); Bruxelles, Belgia; Helsinki, Finlanda (2000); Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii (2008); Istanbul, Turcia (2010); Marsilia, Franța (2013); Wrocław, Polonia (2016). Poți căuta informații și despre viitoarele capitale culturale, precum și despre toate celelalte din trecut, deoarece acestea au fost numite capitale culturale europene cu un motiv bine întemeiat și merită cu siguranță o vizită.

Caută hoteluri disponibile în orașul pe care dorești să-l vizitezi și rezervă-ți acum zborul către destinația ta favorită pe TripEconomy! Nu uita că poți lăsa o recenzie la hotelul pe care l-ai ales, pentru a ajuta și alți utilizatori în viitor. Vacanță minunată!