Top 3 destinații culinare în 2017

Lumea este plină de lucruri incredibil de diverse, de la cultură și tradiții până la diferite stiluri de viață și multe altele. Obiceiurile culinare ale oamenilor nu sunt nici ele o excepție. Diferite țări și regiuni au mâncăruri tradiționale diferite și tot soiul de preparate delicioase, la care în mod normal nici nu te-ai putea gândi. Am adunat aici un top al celor mai interesante locuri pe care le poți vizita pentru a încerca minunata nebunie culinară specifică lor.

1. Croația
Bucătăria croată este ea însăși foarte diverse. Croația poate fi împărțită în câteva regiuni atunci când vine vorba de specificul culinar (Istria, Dalmația, Dubrovnik, Lika, Gorski Kotar, Zagorje, Međimurje, Podravina și Slavonia). Deși multe feluri de mâncare pot fi găsit pe tot teritoriul țării, acestea suferă de obicei diverse modificări, specifice regiunii; fiecare regiune a Croației are tradiții culinare specifice. Vorbind la modul general, putem spune că partea de uscat a țării a primit mai multe influențe de la populația slavă din trecut și din contactele mai recente cu vecini precum Ungaria și Turcia, în timp ce partea de coastă primește influențe greci, romane și puțin din bucătăria mediteraneană.

Croația te va întâmpina cu o varietate mare de specialități din carne la grătar sau prăjită, o mulțime de fructe de mare (calmari, scoici, caracatițe, ton, creveți, păianjen de mare, midii și altele), câteva feluri foarte interesante de tocană (gulașul este cel mai popular), paste cu tot soiul de sosuri delicioase (foarte populare în Dalmația), supe ușoare și dulciuri, deserturi și torturi minunate, care îți lasă gura apă.

Unele dintre cele mai interesante feluri de mâncare pe care trebuie să le încerci sunt:

 • kulen/kulenova seka – cârnați picanți
 • Čobanac („tocana păstorului”) – un mix de mai multe feluri de carne cu multă, multă boia de ardei roșu picantă
 • Štrukli – paste umplute cu brânză
 • Purica s mlincima – curcan la cuptor cu un tip special de produs de patiserie
 • Police – cartofi copți, acoperiți cu șuncă (bacon)
 • Delicatese cu trufe
 • Paprenjaci – fursecuri cu piper (ingredientele principale sunt piperul și mierea)
 • Rapska torta (tortul Insula Rab) – făcut cu migdale și Maraschino, un lichior de cireșe foarte popular în aceste regiuni
Goulash,

Gulaș, štrukli și kulen

2. India
Bucătăria indiană este bazată în special pe rețete tradiționale, care au luat naștere chiar în India. Există de asemenea o diversitate considerabilă în ceea ce privește climatul, tipul de sol și cultura în diferite regiuni, așadar bucătăria variază destul de mult de la o parte a țării la alta. Diverse condimente, ierburi, legume și fructe sunt folosite în funcție de regiune în care sunt disponibile. Invaziile străine, relațiile comerciale și colonialismul au adus, de asemenea, destul de multe ingrediente în bucătăria indiană de-a lungul timpului, făcând-o ceea ce este astăzi. Această țară este la rândul ei o influență mare în alte părți ale lumii în ceea ce privește modul de a găti. Astfel de exemplu sunt Orientul Mijlociu, Africa e Nord, Africa Sub-Sahariană și Africa de Sud-Est, Insulele Britanice, Fiji și Caraibe.

Multe condimente, ierburi, uleiuri, semințe și o diversitate impresionantă a sferei de ingrediente sunt folosite în bucătăria indiană. Unele dintre regiunile din această țară sunt destul de cunoscute pentru mâncarea servită pe străzi. Felurile de mâncare indiană pe care le cunoaștem din diversele restaurante din lume sunt inspirate de bucătăria Mughlai (un stil al bucătăriilor regale din timpul imperiului Mughlai) și bucătăria Punjab.

Caută hoteluri în India la cel mai bun preț pe TripEconomy!/button]

Feluri de mâncare indiene pe care trebuie să le încerci sunt:

 • Biryani – orez gătit cu mai multe condimente și o proteină marinată (de obicei carne de pui sau de oaie)
 • Momos – o variație a tradiționalului dim sum, mâncată cu un chutney (condiment picant) roșu ca focul
 • Idli – un aluat fermentat din orez măcinat și linte, aburit în mici matrițe rotunde
 • Gulab Jaamun – biluțe mici de lapte uscat, gătit și fiert în sirop de zahăr
 • Rajma – fasole roșie într-o zeamă densă
 • Chips-uri de banane – felii subțire de banane prăjite în condimente
 • Rogaj josh – curry de miel sau capră
 • Gaajar halwa – morcov ras, gătit cu lapte, zahăr și fructe uscate
Biryani, Idli și Gulab Jaamun

Biryani, Idli și Gulab Jaamun

3. Mexic
Bucătăria mexicană are influențele principale de la stilul de a găti mesoamerican indigen, combinat cu puțin din bucătăria europeană, în special cea spaniolă. Ingredientele principale sunt mâncăruri care își au originea în Mexic, precum porumbul, fasolea, avocado, roșiile și ardeii iuți (chilli), alături de orez, care a fost adus de spanioli. Influența europeană a introdus cărnurile de la animalele domestice (vită, porc, pui, capră și oaie), lactatele și destul de multe ierburi și condimente. Un lucru foarte popular în Mexic este sosul mole, care are numeroase variații în teritoriul republicii și este de asemenea considerat felul de mâncare național al Mexicului.

Mâncărurile pe care trebuie să le încerci dacă vizitezi Mexicul sunt:

 • Chilaquiles – tortilla (turte de mălai) de porumb, pe care se toarnă sos salsa roșu sau verde, servite cu ouă omletă sau prăjite și carne de pui
 • Pozole – de pui, de porc sau vegetarian – în oricare mod, pozole este o mâncare răspândită în Mexic, făcută din porumb hominy (porumb uscat, scufundat într-o baie minerală de lime), împreună cu alte multe ierburi și condimente și gătită timp îndelungat.
 • Tacos al pastor – fâșii de carne de porc așezate pe o tortilla de porumb, servite cu ceapă, frunze de coriandru și ananas
 • Tostadas – tortilla foarte bine prăjite (crocante), care se serves de obicei cu fasole, brânză, carne gătită, fructe de mare și ceviche (preparat tot din fructe de mare)
 • Chiles en nogada – ardei iuți poblano (poblano chilli), umpluți cu picadillo (carne tocată, fructe și condimente), sos-cremă pe bază de nuci și semințe de rodie
 • Elote – porumb fiert, servit cu sare, pudră de ardei iute, lime, unt, brânză, maioneză și smântână în abundență
Tacos al pastor, porumb la fiert și chilaquiles

Tacos al pastor, porumb la fiert și chilaquiles

Indiferent de ce destinație alegi, te vei bucura cu siguranță de o experiență culinară extrem de fascinantă și le vei da papilelor tale gustative motiv de petrecere! Poți de asemenea să încerci și alte tradiții culinare decât cele menționare, poate câteva delicii asiatice sau orice altceva, pentru că lumea este plină de minunății culinare, de care toți ar trebui să profităm.

Caută hotelurile disponibile în țara și orașul pe care le-ai ales și rezervă-ți biletul de avion acum, cu TripEconomy. Politica de Cel Mai Bun Preţ Garantat te asigură că vei primi cele mai mici prețuri disponibile online.