Munții Himalaya – drumeție pe acoperișul lumii

În ciuda efortului imens de care e nevoie pentru a urca pe Himalaya, regiunea a devenit în ultimii ani din ce în ce mai accesibilă. De la succesul cuceririi Everestului acum 60 de ani, turiștii și exploratorii au încercat să facă tot mai multe drumeții pe Himalaya pentru a descoperi noi drumuri de acces, cât și pentru a-și testa limitele.

Cele mai bune trasee montane din zonă sunt cele care trec prin India, Nepal, Tibet, Burma și Pakistan. Cea mai aventuroasă parte este panta de 4000 de kilometri dintre Kârgâzstan și Burma, unde se găsesc cei mai înalți munți și chei foarte adânci, suprafețe de păduri sălbatice și platoul înalt al Tibetului.

Deși în cea mai mare parte, Himalaya este predominată de sălbăticie, munți himalayan cultureabrupți și zone inaccesibile, vei avea supriza să descoperi aici o largă diversitate culturală. Localnicii s-au adaptat foarte bine la acest mediu și ar fi o experiență foarte interesantă să afli despre obiceiurile lor și să vezi cum se confruntă cu provocările de zi cu zi. Aici este de fapt punctul unde se intersectează trei mari religii ale lumii, islamul, budismul și hinduismul, fiind totodată o regiune foarte dinamică. Poate sună ciudat, dar numărul străzilor și al aeroporturilor a crescut semnificativ și acum este foarte ușor să ajungi acolo. Însă provocarea cea mai mare rămâne urcatul pe munte.

Bilete de avion către India

Și cum ajungi să faci asta? Pentru că auzim că Everestul a fost cândva foarte greu de urcat și s-au întâmplat și numeroase accidente, însă în prezent lucrurile stau altfel. Modalitățile de a ajunge pe Himalaya sunt mai comode acum, de exemplu te poți caza în locuințe de lux dacă vrei doar să admiri everestpriveliștea, sau poți parcurge trasee scurte doar pentru a descoperi curiozitățile culturale.

Să te plimbi prin împrejurimi nu este chiar așa dificil, poate doar în zona Lacului District, din cauza altitudinii. Dacă dorești să faci o drumeție într-o anumită perioadă, ar trebui să știi ce zone sunt mai potrivite: în aprilie și octombrie, cele mai frecventate sunt traseele din India și Nepal, iar vara, ar fi bine să alegi regiunile Jammu și Kashmir.

Cele mai populare zone, precum Everestul, Annapurna și Valea Ladakh’s Markha, pun la dispoziție câteva locuințe de bază pentru turiștii care vin fără cort. Pentru cei cu un buget mai permisiv, se organizează tururi cu ghid, care îi duce pe turiști pe cele mai bune trasee. Iar cei care nu au buget pentru așa ceva, pot apela la un agent local pentru a cere informații, aceștia sunt foarte deschiși să-i ajute.

Există și o zonă potrivită pentru copii, în Nepal, unde aceștia pot vizita Parcul Național Chitwan, pentru a vedea animalele sălbatice în mediu lor natural și chiar pentru o plimbare cu elefantul.

elephant ride climbing

Pentru o drumeție pe Muntele Everest, poți alege un operator specializat care organizează astfel de activități. Pentru cei care nu vor să doarmă în cort, aceștia au la dispoziție două lanțuri de locuințe de lux la tabăra de bază. O provocare interesantă aici este să explorezi partea de est a Everestului, care nu este foarte des vizitată, dar de unde te poți apropia foarte mult de cel mai înalt vârf montan al lumii.

Drumețiile montane avansate, pentru cei experimentați, sunt aventura ceabase camp mai grea, dar și cea mai interesantă de aici. Acestea înseamnă săptămâni întregi de stat în tabere și toleranță crescută la mers pe munte și la înalțimi foarte mari. Punctul culminant este traseul până la tabăra K2, de unde poți admira vârfurile amețitoare Trango Towers și Masherbrum. Turul durează cam 15 zile, dar merită tot efortul, mai ales că ajungi până la Concordia, confluența dintre doi ghețari puternici, a căror priveliște îți taie respirația.

Dacă simți chemarea aventurii și astfel de experiențe nu te sperie, ci te provoacă să le încerci, atunci nu e niciodată prea târziu să mergi pe Himalaya. Caută pe TripEconomy cele mai bune hoteluri din Nepal sau India și urcă pe acoperișul lumii!