Cele mai iubite atracții religioase din lume – Top 5

Dacă ești în căutare de o vacanță ceva mai liniștită și chiar spirituală, cea mai bună destinație pentru tine este cu siguranță unul din locurile menționate mai jos. Chiar dacă religia nu este cel mai mare interes al tău, aceste clădiri minunate te vor fascina prin grandoare și o atmosferă uimitoare.

1. Catedrala din Milano (Duomo) – Milano, Italia
duomo
Alături multe alte atracții superbe în Italia, catedrala din Milano este o destinație care merită văzută. Aceasta a fost construită ca omagiu pentru Sf. Maria a Nașterii (Santa Maria Nascente) și este acum scaunul arhiepiscopului din Milano. Stilul acesteia este gotic, iar durata construcției a fost de aproximativ șase decenii. Este de asemenea a doua cea mai mare biserică din Italia și a treia din lume. Interiorul găzduiește un număr mare de monumente, precum sarcofagul arhiepiscopilor Alberto da Intimiano, Ottone Visconti și Giovanni Visconti, cele trei altare splendide ale lui Pellegrino Pellegrini, enormul candelabru denumit Candelabrul Trivulzio și multe, multe altele. Un bec mic roșu este de asemenea plasat în cupola, deasupra absidei și marchează locul în care a fost pus unul din cuiele care ar fi fost folosite la răstignirea lui Iisus Hristos.

Decorațiunile exterioare sunt incredibile, cu o formă și structură destul de diferite față de alte catedrale – există sute de statuete în mărime naturală pe acoperiș și pe pereți. Vorbind de acoperiș, vizitatorii pot plăti o mică taxă dacă doresc să urce pe acoperișul Domului, pe scări sau prin intermediul unui lift. Vederea de acolo este minunată și se pot vedea o mulțime de locuri superbe. Într-o zi fără prea mulți nori și o vreme cât mai blândă, poți vedea chiar și Alpii și munții Apenini. Acoperișul este un loc chiar sigur, deci nu trebuie să-ți faci griji din cauza înălțimii sau a altor posibile probleme aferente.

2. Biserica Învierii din Sankt Petersburg – Sankt Petersburg, Rusia
În martie 1881, împăratul Alexandru al II-lea a suferit o rană letală în locul în church of the saviorcare această biserică a fost construită mai apoi, cu fonduri furnizate de familie imperială. În timp ce majoritatea arhitecturii din Sankt Petersburg este predominant realizată în stil baroc și neoclasic, catedrala diferă foarte mult de obișnuit, mergând înapoi înspre arhitectură medievală specifică Rusiei, în spiritul unui naționalism romantic. A fost făcută în mod deliberat să semene cu bisericile din Yaroslavl și cu bine cunoscuta catedrală Sfântul Vasile din Moscova.

După 27 de ani de renovare, biserica a fost redeschisă în 1997, însă nu a fost reconsacrată și nu funcționează ca lăcaș de cult cu „normă întreagă”, ci este în principal un muzeu al mozaicurilor.

Probabil ai văzut destul de multe poze cu această fascinantă clădire, dar, după spusele vizitatorilor, este mult mai impresionantă și frumoasă văzută în realitate. Partea din față este superbă, iar interiorul chiar îți taie respirația; mozaicurile sunt amețitoare și momentul în care vezi clădirea pentru prima dată te va lasă mut de uimire.

3. Catedrala-moschee din Cordoba – Cordoba, Spania
mosque cathedral
Dedicată Adormirii Maicii Domnului, catedrala catolică a episcopiei de Cordoba este localizată în regiunea Andaluziei, în Spania. Structura acestei clădiri este văzută ca unul dintre cele mai reușite monumente ale arhitecturii maure. Inițial un templu mic de origine creștină vizigotă, clădirea aceasta a trecută prin multe schimbări și a fost subiectul unor dispute continue pe o lungă perioadă de timp. A fost împărțită în două jumătăți, una creștină și cealaltă musulmană, în 711, ca mai apoi să fie demolată și înlocuită de o moschee impunătoare în anul 784. Revine mai apoi la regim creștin în 1236, în timpul Recuceririi (Reconquista).

S-ar putea să rămâi fără cuvinte atunci când întâlnești această măiestuoasă, frumoasă și liniștită priveliște. Poți să petreci 20 de minute aici și tot să pleci impresionat în adevăratul sens al cuvântului, dar experiența completă merită să-ți petreci o zi întreagă aici. În orice caz, Catedrala-Moschee din Cordoba este un „must-see” dacă excursia ta include vizita în Spania.

Caută zboruri către destinația ta!

4. Bazilica Sfântului Petru – Vatican, Italia
Un simbol religios de importanță majoră, această biserică din perioada st peters basilicaRenașterii Italiene este una dintre cele mai
cunoscute și apreciate lucrări din punct de vedere al arhitecturii specifice mișcării culturale amintite, una dintre cele mai mari biserici în lume și unul dintre cele mai sacre sanctuare catolice. Cu siguranță are o poziție unică în lumea creștină și este una dintre cele mai reprezentative biserici asociate cu această religie. Teoretic, bazilica este de asemenea locul de veci al unuia dintre Apostolii lui Hristos, Sfântul Petru, care a fost de asemenea și primul papă.

Securitatea și cozile la care trebuie să aștepți pot fi puțin descurajatoare, însă acest loc este pur și simplu impresionant și merită efortul. Este recomandat să vii destul de devreme, dimineața, pentru a evita aglomerația mare din mijlocul zilei. Piața oferă un sentiment foarte frumos, parcă din altă lume, mai ales dacă o vizitezi la începutul serii, când apusul transformă întreaga atmosferă în ceva aproape ireal. Interiorul este de asemenea foarte frumos, imens, iar alți turiști recomandă o plimbare și până la cupolă, pentru pozele minunate pe care le poți captura acolo.

5. Marea Moschee Sheikh Zayed – Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite
sheikh zayed mosque
Localizată în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, moscheea este considerată a fi cheia cultului religios în țară. Fostul președinte al Emiratelor Arabe Unite a dorit să ridice o structură care să unească întreaga diversitate culturală din lumea islamică, valorile istorice și moderne ale arhitecturii și ale arte, așa că a inițiat construirea Marei Moschei Sheikh Zayed. Aceasta a fost construită între 1996 și 2007 și este cea mai mare moschee din EAU, acoperind o arie de mai mult de 12 hectare. Este locul cheie de rugăciune pentru adunarea din ziua de vineri și rugăciunile de Eid, când acest loc poate fi vizitat de chiar mai mult de 41 000 de oameni.

Descrisă de mulți vizitatori ca fiind una dintre cele mai frumoase clădiri, cu o arhitectură fascinantă, moscheea este un loc foarte plăcut de vizitat seara, atunci când atmosfera este foarte calmă și relaxantă. Această clădire ilustrează foarte bine bogăția capitalei și este un „must-see” pentru oricine face o oprire sau stă pentru o perioadă în Abu Dhabi. Cei care nu sunt musulmani pot intra aici fără probleme cu îmbrăcămintea corespunzătoare; cei de la securitate chiar vor oferi o Pardha pentru femeile care nu sunt îmbrăcate conform regulilor musulmane. Întreaga experiență de aici este minunată și de neuitat; doar apropiindu-te de moschee și văzând mii de oameni în pace și liniște vei înțelege că puterea aceste clădiri nu stă doar în mărimea deosebită sau detaliile superbe, ci trece dincolo de această și atinge un nivel spiritual sublim.

Dacă plănuiești să vizitezi unul sau mai multe dintre aceste locuri minunate, nu uita să-ți plănuiești excursia cum trebuie: caută zborurile disponibile către destinația ta și cazarea potrivită pentru tine în lista completă de hoteluri din fiecare țară și oraș. Bucură-te de o vacanță minunată!