10 Lucruri pe care nu le știai despre Roma

Indiferent că vizitezi Roma pentru 3 zile, 3 săptămâni sau 3 luni, pregătește-te pentru o experiență de neuitat în cel mai mare ”muzeu în aer liber” din lume. Acest oraș te va impresiona din prima, cu arhitectura sa atât veche cât și modernă, cu o cultură extraordinară și multe curiozități. Da, sunt multe lucruri interesante și fascinante despre Roma, și ca și călător, ar trebui să știi cât mai multe dintre ele sau ar trebui să le descoperi pe durata călătoriei tale. Roma este unul dintre cele mai fotogenice orașe din lume, ceea ce nu e suprinzător ținând cont de frumusețea Pieței Sf. Petru, a Vaticanului și a Colosseumului. Să vedem așadar care sunt cele mai deosebite curiozități despre această destinație romantică.

Caută hoteluri în Roma

1. Mai este denumită și ”Orașul etern”, având peste 3000 de ani de istorie bogată și fiind cel mai vechi oraș din lume populat în continuu. După căderea Romei, latina a continuat să fie vorbită în diferite dialecte, care au devenit mai târziu actualele limbi romanice de astăzi: portugheză, spaniolă, română și franceză.

trevi-fountain

Fântâna Arteziană Trevi

2. Primul centru comercial din lume a fost construit în Roma, de către Împăratul Traian. Mall-ul avea mai multe nivele, cuprinzând cam 150 de magazine care vindeau de la mâncare și condimente, până la îmbrăcăminte.

3. Romanii au fost prima civilizație care a folosit betonul și au construit bolte, dovedind adevărate abilități în acest domeniu. Astăzi, orașul adăpostește 280 de fântâni arteziene, peste 900 de biserici și un muzeu dedicat în întregime pastelor.

4. Universitatea din Roma, La Sapienza, este cea mai mare din Europa și a doua cea mai mare din lume.

Colosseumul

Colosseumul

5. Colosseumul a fost construit în 12 ani și dacă se umplea de spectatori, putea fi eliberat în doar 3 minute. De asemenea, acesta avea un acoperiș imens pentru soare, care putea fi întins pentru a ține umbră tuturor specta- torilor.

6. Pe Colina Capitoline, în fiecare an pe 21 aprilie, spre seară, un clopot special numit Patarina bate pentru câteva minute pentru a celebra fondarea Romei.

7. Domul Pantheonului are în acoperiș o fereastră particulară cu un diametru mult mai mare chiar decât cel a ferestrei din Biserica Sf. Petru. În fiecare an, după Slujba Cincizecimii, mii de petale de trandafiri sunt aruncate prin acea fereastă, peste credincioși, în biserică.

Domul Panteonului

Domul Panteonului

8. ”Toate drumurile duc la Roma”. Expresia provine de pe vremea când romanii au construit o mare rețea de drumuri, de 85 000 de kilometri, la fiecare 1.5 kilometri fiind amplasată o bornă kilometrică.

Orașul Vatican

Orașul Vatican

9. Unele dintre cele mai frumoase atracții ale Romei se găsesc sub pământ. Astfel că, dacă vizitezi acel oraș, nu rata un tur în subteran, pentru a vizita Templul Cultului Mithraic, Catacombele San Sebastiano și Catacombele Domitilla.

10. Există un pasaj secret între Vatican și Castelul Sf. Angelo. Acesta era utilizat de către preoți pe vremea când Vaticanul sub atac sau asediu. Castelul este deschis pentru vizitatori și e o atracție ce nu trebuie ratată. Se poate chiar intra puțin în pasaj pentru a vizita o parte din el.

Capitala Italiei este cu adevărat o destinație interesantă și pe lângă latura sa romantică, există și această latură mai neobișnuită, dar fascinantă. Toate aceste curiozități și atracții ale Romei te așteaptă să le descoperi, așa că rezervă-ți zborul pe 💼TripEconomy și pleacă în vacanță în Orașul Etern al celor 7 coline.